medborgaren logga

 

Anteckningar Prolog Arkiv 2012 Arkiv 2011 Arkiv 2010 Arkiv 2009

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smalband

 

Det var en gång för inte så länge sen, en projektledare på region Sörmland som skulle "göra Bredband" i Sörmland. Kanske inte projektledaren tog reda på förutsättningarna riktigt, det hör ju inte heller till vanligheterna på regional och kommunal nivå.

 

Bredband, ni vet, det där obegripliga för oss vanliga oinvigda, transporteras i ynkliga små fibertrådar kors och tvärs över hela Sverige, oftast i ett tätt rutnät, ibland lite glesare. I Sörmland bor du på sin höjd 3-4 km från en "fibermotorväg". Själv bor Redaktörn på motorvägen. Telias viktigaste landskabel från söder till norr går längs Helgestavägen med ett stickspår av fiber till Redaktörns källare.

 

Nu är det inte fibertrådarna som är problemet utan möjligheten att koppla sig till dom fibertrådar som redan finns. Det är en lång historia som vi får ta på annan plats. En lagändring med en smäll på Region Sörmlands och kommunernas IT-chefers näsor blir nog emellertid snart aktuellt. Snart på byråkratspråket kan väl vara en stund förstås.

 

Nå, kopplingspunkter finns i alla samhällen, på alla master i storskogen och i nästan alla telefonstationer. Till dessa punkter finns det genom de ynkliga fibertrådarna möjlighet att överföra en oändlig mängd information. Beroende på kopplingspunkten är den praktiska vanliga övre gränsen i dag 100 Mb i båda riktningarna men kan uppdateras till oändlighet, nej fanken men nästan.

 

Antingen fortsätter man att dra fiber till din datahörna i hemmet och då kallas det för "riktigt bredband" och du kan få 100 Mb/sek i båda riktningarna.

 

Eller också utnyttjas telefontrådarna sista biten till din datahörna och då kallas det "tillfälligt bredband" med möjlighet att få upp till 24 Mb/sek, när man tar emot och en bråkdel när man skickar. För att få max måste man bo i stationen. Tillfälligt för att Telia och småtjyvar stjäl de dyrbara koppartrådarna.

 

Eller också vilseleder man dom fantastiska fibertrådarna till master som omvandlar den oändliga fiberkapaciteten  till på sin höjd 0,5 Mb/sek, när man tar emot och ner mot 0,0 Mb/sek när man skickar. En förutsättning är att man hugger ner alla granar och flyttar ut datahörnan till vedbon där det är fri sikt till masten för "det simpla smalbandet", som det heter, som liksom åker på strålar som hoppar upp och ner, nnnn...

Ja vete faan hur det går till.

 

Det där sista skulle jag vilja rekommendera tycker Regionförbundets projektledare, det är ju mordäärnt och inne med trådlöst åsså tänkte jag bli delägare i ett sånt där strålningsföretag så småningom. Kommunernas IT-chefer nickar. Vi kanske kan få hänga med på ett eller annat sätt.

 

Man är väl dum om man inte utnyttjar medborgarnas skattepengar till nånting som är framtidens melodi. Det är ju bara för medborgarnas bästa, dom begriper ju inte nåt i alla fall.

 

 

Medborgarn måste läsa i sagoboken innan jag kan avsluta sagan.

 

.